[02] 1.6FSI - turkotanie, rzężenia silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gregka
    Classic
    • 2012
    • 13
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Octavianos
    Ciekawe jakby
    zmierzyć rzeczywiście poziom hałasu, to ile wyjdzie ciszej po tych modyfikacjach. Moim zdaniem jeśli wyciszać, to nie tylko uszczelki, ale i resztę elementów.
    Najbardziej zauwazalny efekt bedzie po wyciszeniu drzwi i bagaznika z nadkolami, bo tam sa gole blachy. Dach, podloga i sciana grodziowa sa juz jako tako wyciszone i poprawienie fabryki, tak zeby efekt byl slyszalny bedzie wymagalo duzo pracy i sporych nakladow.

Z mojego doswiadczenia wynika, ze dynamat extreme, czy stp gold w roli wyciszacza kompletnie sie nie spawdzaja. To sa materialy, ktore nakleja sie na duze powerzchnie blachy po to, zeby ja usztywnic i zeby nie wpadala w drgania, a przez to nie generowala dodatkowych dzwiekow. Role izolacji akustycznej pelni dopiero druga warstwa (w moim przypadku GMS022 lub STP SPL08) i po jej polozeniu redukcja halasu naprawde jest wyrazna.
  • kcr
    Classic
    • 2011
    • 5

witam,

chciałem poprosić o poradę i pomoc w znalezieniu usterki.
    Problem wygląda następująco:
    Samochód zapala bez problemu, trochę teraz zaczął rzęzić i trwa to sekundę dłużej niż w ciepłe dni ale uznaje że to wina spadającej temperatury. Zaraz po zapaleniu na luzie jak docisnę gaz do 2500 tys/obr i puszcze nogę z gazu to tak przy 2000 tys/obr słyszę rzężenie, turkotanie które za chwilę zanika. To samo powtarza się za każdym razem gdy powtórzę ta sekwencję.
    Podobne rzężenie ale głośniejsze słyszę gdy ruszam spod świateł (już na ciepłym silniku) narasta wraz z obrotami, zmieniam na dwójkę i jeszcze chwilkę słychać, w miarę przyspieszania dźwięk zanika, na trójce słychać czasami zaraz po wrzuceniu biegu. Na wyższych biegach nie słychać. Gdy trzymam sprzęgło również cisza to samo na luzie, też cisza.
    Kupiłem O2 z przebiegiem 87 tys, teraz ma 95 tys. Tankuje cały czas 98. 1,5 tys temu robiłem przegląd z wymianą oleju i filtrów.

Proszę o pomoc, wskazówki co to może być, jak bardzo jest to poważna usterka itp.

Komentarz

• Biszczu
      RS
      • 2011
      • 5567

kcr, jak tankujesz 98 to dwumasa odpada :wink: być może sprzęgło. Na Twoim miejscu podjechał bym na stację diagnostyczną i zrobił sobie sprawdzenie auta za 20 pln. Diagnosta zapewne Ci powie co może być zepsute. Ewentualnie podłącz autko pod komputer. Tutaj masz osoby służące pomocą w podłączeniu kompa

"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

Pracuję...